Kelet-kínai nagymagvú tiszafa - Torreya grandis - Ehető magvú, ritka, örökzöld különlegesség. 2 mag! - Jelenlegi ára: 40

2020. május 30., szombat

Köszönöm szépen, hogy megnyitotta/megnyitottad ezt az oldalt. Rengeteg ismert és kevésbé ismert dísznövény, zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény magját kínálom eladásra. Egy borítékban sokféle vetőmag elfér, így ha többfélét rendel/rendelsz, akkor is csak egy postaköltséggel kell számolni. Ide kattintva nézze/nézd meg a teljes vaterás kínálatomat.
Torreya grandis (syn. T. nucifera var. grandis) – kelet-kínai nagymagvú tiszafa, óriás nagymagvú tiszafa
2 db mag!
Ez a fenyőritkaság Délkelet-Kína hegyvidékein, 200-1400 méteres tengerszint feletti magasságban őshonos, 20-25 méterre is megnövő örökzöld, kétlaki fa. Koronája sűrű, kúpos. Merev, bőrszerű tűlevelei fésűsen állnak, 3-4, 5 cm hosszúak, fényes sötétzöldek. Virágai nem feltűnőek, a porzós és a termős virágok külön növényen találhatók. Halványlilás-barna termése 4-5 centiméter nagyságú is lehet, közepében egy szem nagy, hosszúkás maggal. Őshazájában értékes fafajként tartják számon, évszázadok óta termesztik gyümölcsfaként is: magjait pörkölve fogyasztják, de étkezési olajat is sajtolnak belőlük. Fáját bútorkészítésre használják fel. Észak-Amerikában és Európában különleges szépsége miatt egzotikus díszfaként ültetik.
Az idősebb növények jól bírják a hideg teleinket – hiszen magyarországi arborétumokban is vannak belőle felnőtt példányok – de a fiatal növénykéknek csak mínusz 12-15 fok a fagytűrése. Ezért a kikelő kis magoncokat ajánlatos az első években fagymentes helyen teleltetni, majd tavaszi kiültetés után az első egy-két télen talajtakarással védeni. Előnyben részesíti a nedves talajokat, de a talaj kémhatását tekintve nem válogatós, tűri a meszes (lúgos) talajokat is. Kedveli a félárnyékos fekvést, és a párás levegőt.
Magjai a csírázáshoz hidegkezelést igényelnek. A magokat egy napig vízben áztatjuk, majd nedves homokkal vagy tőzeggel összekeverve egy zacskóba tesszük, és 3 hónapig, 2-5 fokon hűtőszekrényben tároljuk. A hidegkezelés után cserépbe vetjük kb. fél centiméter mélyre tápanyagban gazdag talajba. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de több napra ne száradjon ki. Az optimális csírázási hőmérséklete kb. 20-23 fok, csírázási ideje előkezeléssel 1-6 hónap, de előfordul, hogy egyes magok csak a következő év tavaszán kelnek ki.
Köszönöm, hogy meglátogatta/meglátogattad az oldalamat! Ide kattintva nézze/nézd meg a többi termékemet is. Jó böngészést kívánok!


Jelenlegi ára: 400 Ft
Az aukció vége: 2020-05-31 04:39 .

0 megjegyzés: