Báró Mednyánszky Cézár emlékezései és vallomásai az emigrációból (Bp. Singer és Wolfner, 1930) - Jelenlegi ára: 7 500 Ft

2019. december 27., péntek

Báró Mednyánszky Cézár az 1848/49. évi honvéd-hadsereg főpapjának  emlékezései és vallomásai az emigrációból
Bp. Singer és Wolfner, 1930.
A képeken látható jó állapotban lévő könyvkötői kötésben lévő példány.
Előszó
Amint Világosnál a magyar zászló porba hullott, a véres megtorlás megkezdte művét. Jaj volt annak, ki riszt vett a forradalomban!
Báró Mednyánszky Cézár, hadügyminisztériumi osztályfőnök és a honvédhadsereg főpapja, a katasztrófa után elmenekült. Itthon halálra Ítélték, künn nyolc éven át négy világrészben hányta a sors. Alig harminchárom éves korában halt meg mint száműzött a francia Riviérán. Élete folyamán annyi sok kalandon és viszontagságon esett át, hogy élete - mint mondani szokták - valóságos regény. Néhány hónappal halála előtt megírta történetét. Nemcsak bonyolult élethelyzeteiről ír a szerző, hanem kora nagy eseményeiről és nagy férfiairól is nyilatkozik művében. Hadi lelkészi tevékenysége leírásával plasztikus képet ad szabadságharcunk lendületéről és bukásáról általában. Személyes élményei útján szemünk elé állítja azt is, hogy hogyan helyezkedett el a, Világos utáni emigráció a külföld sokféle társadalmában.
Tanulságos történet is a magyar romantikus világ emez érdekes alakjának élete. Példás vitézséggel és teljes odaadással részt vett abban a küzdelemben, mely nemzetünk önérzetének egyik legragyogóbb élménye. As emigrációban is, ameddig csak tehette, értékes külföldi kapcsolatok teremtésével azon fáradt, hogy hazája újra szabad legyen. Teljes bőségében árad művéből e kettős küzdelem szelleme.


Jelenlegi ára: 7 500 Ft
Az aukció vége: 2020-01-17 07:05 .

0 megjegyzés: